top of page

Excursie în M-ții Rodnei

 

      S-a întâmplat într-o sâmbătă dimineața din luna iunie la sfârșitul anului școlar 2012-2013. Am pornit în acestă excursie de o zi cu elevii calsei a V-a B, dirigintă prof. Rodica Vele.  Cadrele didactice participante  au fost: doamna dirigintă amintită mai sus (responsabilă cu voia bună!), doamna învățătoare Camelia Pop (responsabilă cu disciplina, dânsa fiind până în urmă cu un an învățătoarea acestei clase și cunoștea copiii foarte bine, dar cred că a participat mai mult pentru că îi era dor de acești copii cu o creativitate debordantă și cu multă energie pozitivă pe care i-a pregătit patru ani de zile și de care s-a atașat foarte mult. De fapt, cred că  i-a fost greu să se despartă de ei anul trecut), doamna prof. Maria Burzo și eu, profesorul de geografie (responsabil cu menținerea itinerariului și încadrarea în timpul alocat excursiei). 

    Plecarea s-a făcut din fața Casei de Cultură „Vasile Grigore Latiș”din Târgu Lăpuș pe la ora 8 dis de dimineață. Ultimul care a ajuns la locul de plecare a fost Vali. Colegii l-au dojenit că le mănâncă din timpul excursiei și sunt multe de văzut până seara, când urma să ne întoarcem.

    Iată-ne plecați spre Cavnic, ațintiți cu privirile spre M-ții Țibleș a căror vârfuri (Arcer, Țibleș și Bran) domină ramura nordică a Țării Lăpușului. În Cavnic ne-am oprit în parcarea de la Pârtia Roata din Pasul Neteda care face trecerea spre Depresiunea Maramureșului. Șoferul nostru ne-a spus că urcușul este anevoios și motorul trebuie să se odihnească ca să poată ajunge până pe șaua trecătorii. 

   Depresiunea Maramureșului am traversat-o urmând Valea Izei spre izvoare până la Moisei. Totuși,  ne-am oprit la Bârsana pentru a mai vizita odată această unică mânăstire construită din lemn de stejar de meșterii maramureșeni. De la Bârsana până la Moisei am trecut prin localități întinse în lungul  Izei cu vestitele biserici de lemn incluse în patrimonuil U.N.E.S.C.O. (Ieud, Bogdan Vodă sau Dragomirești).

   Nu ne-am mai oprit până în complexul turistic Borșa (cea mai renumită stațiune de iarnă din județul Maramureș) cu scopul de a ajunge la Cascada Cailor (cea mai înaltă cădere liberă  de apă din Carpații României, peste 80 m). Am urcat cu telescaunul (unii pentru prima oară) și, liniștiți, am coborât pe cărarea care ducea la cascadă.

   Nu a durat mult să-i auzim vuietul și în curând am văzut-o printre ramurile rare ale pădurii de molid care încadrează cărarea. Nu am zăbovit mult, cât ne-am spălat pe față și mâini pentru a ne răcori puțin, afară fiind destul de cald, deși eram aproape de 2000 m altitudine. Ne-am făcut timp pentru a mânca sandvișurile pregătite de-acasă, să prindem forțe proaspete, deoarece ne aștepta o coborâre solicitantă și norii de ploaie își făcea de cap pe vârful din fața noastră.

  Coborârea a durat aproximativ 45 de minute și mușchii de la picioare au devenit puțin nesiguri, pauzele luate au fost mai mult decât necesare pentru a ajunge în siguranță la baza versantului. Dar iată-ne la microbuz și pornim mulțumiți, dar puțin obosiți spre Moisei unde ne-am oprit la Monumentul Martirilor  sculptat de artistul băimărean Vida Gheza. Căsuța în care au fost îmușcați 39 de români de către militarii armatei maghiare care se retrăgea din Transilvania de Nord la 14 octombrie 1944, nu a fost deschisă. 

   Dar gata cu obiectivele turistice, ne oprim la intrarea în orașul Vișeu de Sus, la restaurantul Gabriela pentru a servi câte un suc și a testa priceperea bucătarilor locali în prepararea mâncărurilor italienești, pizza vă rugăm!

  S-a lăsat seara. Cât timp am servit delicioasa pizza, a trecut și o furtună violentă de vară cu vânt și descărcări electrice. Bine că nu ne-a prins pe munte. Hai la drum!  Am ajuns în jurul orei 22, puțin obosiți (deși după chicoteala de pe microbuz nu s-ar spune), dar mulțumiți că am mai petrecut o zi împreună,  fără cărți, caiete sau carnetul de note. De fapt, a fost un început potrivit al vacanței de vară care ne făcea să ne gândim la ce va fi anul școlar viitor, când vom trece în clasa a VI-a.

Prof. Dorin Vaida

 Creastă glaciară 

DSC_8340.JPG
DSC_8400.JPG

 Remember Adrian Păunescu

 Toamna Boboceilor!

      Chiar dacă nu ne vine să credem, timpul a trecut pe nesimțite și cu sfială și emoții foarte mari, elevii noștri au pășit în această toamnă pe poarta școlii pentru  un nou an școlar în clasa a V-a. O etapă nouă din viața lor tocmai a început.

      Este știut faptul că suntem diferiți, elevii noștri vin din medii diferite, din localități diferite, de aceea acestă activitate intitulată generic ”Toamna boboceilor” are ca scop depășirea acestor bariere dintre ei, oportunitatea de a se cunoaște mai bine, de a se împrieteni.

   Activitatea a fost gândită sub forma unui concurs, pe parcursul căruia concurenții trebuiau să parcurgă mai multe probe.

   În cadrul concursului s-au înscris mai multe perechi din clasele a V-a:

    Carmen Vinț - Laurențiu Marc - clasa a V-a A

Delia Șanta - Ionuț Filip - clasa a V-a B

Matcela Latiș - Marius Petruț - clasa a V-a C

Georgiana Iuga - Alex Pop - clasa a V-a A

Diana Daniel - Andrei Herman - clasa a V-a B

Iulia Radu - Daniel Balog - clasa a V-a C

Bianca Bud - Vlăduț Oana - clasa a V-a A

Maria Bud - Marius Pop - clasa a V-a B

Liliana Gașpar - Mihai Pop - clasa a V-a C

Daniela Câmpan - Alexandru Roman - clasa a V-a A

Viviana Leșe - Alex Bel - clasa a V-a B

Szasz Ștefania - Bogdan Mariș - clasa a V-a C

Ligia și Ionuț Rusu - clasa a V-a B

Bianca Leșe - Răzvan Hereș - clasa a V-a A

      Prima probă a fost o probă de dicție în cadrul căreia fiecare pereche a trebuit să citească un text la prima vedere. Toți concurenții s-au descurcat foarte bine, micile „greșeli” nu au făcut decât să stârnească hohote de râs și aplauze.

      A doua probă a scos în evidență creativitatae și originalitatea elevilor noștri. Fiecare pereche a făcut ceea ce a știut mai bine: de la recitarea unor poezii sau interpretarea unor cântece de muzică populară și ușoară, la dansuri populare și de societate, cei prezenți asistând la un spectacol cultural de înaltă ținută artistică.

       Proba a treia a fost o probă de îndemânare, dacă o putem numi așa. Băiatul de la fiecare pereche a trebuit să muște dintr-un măr fără a se ajuta de mâni în timp ce mărul este susținut cu o sfoară de către parteneră.

      În cadrul celei de-a patra probe, concurenții au trebuit să identifice proverbul care a fost scris pe bilețel, aranjând cuvintele în ordinea corectă.

      Până când juriul a deliberat și a ierarhizat concurenții, elevi ai școlii noastre au prezentat un frumos spectacol artistic. Spectacolul a fost deschis de către elevii pasionați de folclor:

     Vlăduț Tuns, elev în clasa a VI-a A, care urmează și cursurile Școlii Populare de Artă Baia Mare, unde se pregătește cu d-nul profesor Gavril Babiciu, a interpretat la vioră cântecul „Cântă cucul, bată-l vina”. A urmat un joc lăpușan susținut de ansamblul de dansuri din Dobricul Lăpușului, instructor Ioan Ghindaș, ansamblu în cadrul căruia evoluează mulți elevi din școala noastră.

    Alexandra Medan clasa a V-a C, care a cântat cântecul popular „Io mi-s fată lăpușană”, frecventează și ea cursurile Școlii Populare de Artă din Baia Mare, unde se pregătește cu profesor Ramona Darba.

     Spectacolul a continuat cu muzică ușoară:

     Viviana Leșe, clasa a V-a B, a interpretat cântecul „O fată și-o chitară”. Viviana se pregătește la Palatul Copiilor din Baia Mare cu doamna profesor Adriana Diaconu.

    Melisa și Jacob Coste împreună cu Anamaria Pop au interpretat cântecul „La la lend”, coordonați de profesor Gabriela Cosma.

   Delia Șanta, Ionuț Filip, Diana Daniel, clasa a V-a B și Alin Buda, îndrumați de d-ra antrenor Sorina Pop, ne-au încântat cu câteva momente deosebite de dans de societate. Grupul folk „Adrian Păuenscu”, coordonat de d-na profesor Cosma Gabriela, a interpretat cântecul „Puștioaico”

   Melisa Coste, Ana Pop și Sergiu Ghilea au interpretat cântecul „Viva la vida”;

S Spectacolul a fost încheiat cu acești talentați dansatori Delia Șanta, Ionuț Filip, Diana Daniel și Alin Buda.

    După aflarea câștigătorilor MISS BOBOCEL - DIANA DANIEL și MISTER BOBOCEL - HERMAN ANDREI, toți boboceii care s-au aflat în sală au fost invitați să urce pe scenă pentru a fi aplaudați și felicitați alături de colegii lor.

    Felicitări tuturor, atât boboceilor, cât și organizatorilor acestui minunat eveniment, diriginților claselor a V-a Gabriela Cosma,  Rodica Vele și Alexandru Vele.

 

Prof. Rodica Vele

 

 1 Decembrie 1918 - Ziua Națională a României

 Clasa Pregătitoare B - Cristina Stan

 Serbare de Crăciun 2013

 Clasa a I-a A - Mariana Pop

 HALLOWEEN 2016

HALLOWEEN PARTY!

31 octombrie 2016

  Cu acest proiect ne-am propus cunoașterea, promovarea și transmiterea obiceiurilor culturii britanice prin jocuri, desene și activități prezente în cultura mai multor țări, preluate și de români.

      Elevii pot învăța lucruri noi și în alt mod decât la clasă în timpul orelor. De multe ori programa nu ne permite să prezentăm foarte multe elemente de cultură ale popoarelor vorbitoare de limbă engleză.

        Astfel, am invitat elevii din clasele III-IV și V-VIII să se implice în această activitate din mai multe motive: pentru aplicarea cunoștințelor dobândite în orele de engleză; pentru dezvoltarea relațiilor de colaborare între elevi și profesori; dezvoltarea spiritului de colaborare între elevi; implicarea lor în activități creative și dezvoltarea abilităților de comunicare.

       Ca în fiecare an, pe 31 octombrie se sărbătorește Halloween-ul. Cei care se bucură din plin de acestă sărbătoare sunt în special copiii. Ei sunt cei care așteaptă cu nerăbdare decorarea camerei sau a casei, dau startul în confecționarea felinarului din dovleac și îmbracă foarte mândrii costumele special create pentru deghizarea din acesată seară.

        Sărbătoarea în sine are însă o vechime impresionantă și o semnificație aparte. Halloween-ul a fost împrumutat de-a lungul timpului de tot mai multe țări ale lumii, dată fiind emigrarea irlandezilor către alte state, aceștia ducând cu sine tradițiile și obiceiurile lor.

 

Organizatori: prof. Diana Florean și Monica Pop

 TABĂRA CREȘTINĂ „ DRAGOSTE ȘI PRIETENIE”

EDIȚIA a IX-a, IULIE 2013

    Într-un cadru natural deosebit, oferit de Munții Țibleș, 175 de elevi din școlile Țării Lăpușului și din afara acesteia, au participat în perioada 8-21 iulie, la cea de-a noua ediție a taberei creștine „Dragoste și prietenie”, organizată de Parohia Ortodoxă „Înălțarea Domnului” Târgu Lăpuș, în colaborare cu Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Târgu Lăpuș și cu Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș. 

   Tema propusă pentru acest an a fost „Bucuria de a fi creștin” și timp de 4 zile, elevii din fiecare serie (clasele V-VI, VII-VIII și IX-XII) au trăit această bucurie într-o atmosferă de comuniune, cunoaștere, descoperire de sine, creativitate și joc interactiv.

  Tema a răspuns nevoilor tinerilor într-un timp în care oamenii parcă nu mai știu să se bucure pe deplin, să prețuiască viața, confundând adesea bucuria cu „a avea cât mai multe bunuri materiale”, uitând că adevărata bucurie este întâlnirea cu Dumnezeu și cu semenii.

  Activitățile diverse au permis atingerea obiectivelor,oferind elevilor o atmosferă de trăire și simțire creștină, destinsă și creatoare (înviorarea de dimineață, rugăciunea de dimineață și seară, discuțiile pe marginea temei generale, activitățile pe grupe, atelierele în cadrul cărora s-au confecționat brelocuri, împletituri, s-au împodobit lumânări, s-au pictat tricouri cu însemne creștine, s-a jucat fotbal, badminton, volei, tenis de masă, s-a organizat un concurs de obstacole pentru fiecare serie, s-a mers în drumeție pe Vârful Țibleș sau până la stâna din Plai iar seara ne-am destins în jurul focului de tabără.

    La activitățile pe grupe, elevii au realizat câte un moment artistic prin care și-au exprimat credința noastră despre: înfierea duhovnicească, modalitățile prin care un creștin poate și trebuie să-și mărturisească credința,modalitățile prin care un creștin aplică iertarea, modalități prin care Biserica ne ajută să atingem comuniunea deplină cu Dumnezeu și cu semenii noștri. Fiecare grup a pregătit momentul artistic, îmbinând rugăciunea cu poezia, cântul sau desenul, sceneta finală reușind să impresioneze prin creativitate și originalitate.

  Am avut bucuria ca în drumeția facută cu elevii de liceu, Preasfințitul părinte episcop dr. Justin Sigheteanul,să urce împreună cu noi pânăpe vârful Țibleșului la cota 1800, unde a vorbit tinerilor despre bucuria vieții creștine și i-a îndemnat să prețuiască darul vieții, să-și exprime credința prin dragostea față de Dumnezeu și semeni.

  Participanții s-au implicat în toate activitățile, au vorbit deschis despre gândurile și preocupările specifice vârstei lor și si-au exprimat dorința de a reveni și de a participa la activitățile organizate de Biserică în parteneriat cu școala și cu comunitatea locală.

   Părintele Florin Stan, i-a îndemnat pe elevi să păstreze bucuria acestor zile, să fie buni creștini, mulțumitori și recunoscători părinților și celor care contribuie la formarea lor, să-și sporească credința, să fie mereu în comuniune cu Dumnezeu și cu semenii lor, dând mărturie despre dragostea lui Dumnezeu, care se revarsă din plin asupra noastră. A oferit diplome participanților, revista „Familia creștină” și Noul Testament cu Psalmi.

   Pentru reușita activităților trebuie să remarcăm implicarea echipei de animatori, oameni bine pregătiți profesional, cu darul de a-i înțelege pe tineri și problemele lor, dar mai ales buni creștini, profesorii: Mariana Pop, Rodica și Alexandru Vele, Augustin Oniga, Reghina Tomai, Mihaela Petruț, Ionela Cureu, Dorin Vaida, Camelia și Adrian Pop, Ramona Pop, Cosmin Pop, Mihaela Leșe, Monica Ropan, Cristina Stan și dr. Grigore Tomai. 

    Apreciem dăruirea doamnelor de la bucătărie care ne-au pregătit masa și generozitatea sponsorilor și a credincioșilor care au acoperit o parte din cheltuieli.

   Pentru aceste zile minunate, dăm slavă lui Dumnezeu și Îl  rugăm să sporească bucuria noastră sufletească pentru a fi și noi bucurie semenilor.

 

Prof.Mariana Pop

 UN ZÂMBET PENTRU BUNICII NOȘTRI

18 decembrie 2013

    Mântuitorul nostru Isus Hristos ne îndeamnă să fim lumină semenilor, să aducem bucurie în sufletul fiecăruia, fie prin cuvânt, fie prin faptă, ne învață să-L vedem în chipul celui trist, orfan, bolnav și neajutorat.

    În orașul nostru s-a înființat un Centru de Asistență Socială pentru persoanele vârstnice, unde sunt instituționalizate patruzeci de persoane bolnave, singure, unele imobilizate, îngrijite de un personal specializat și inimos. Ne-am gândit, acum în prag de sfinte sărbători să aducem bucurie în sufletul celor pe care i-am numit „Bunicii noștri”.

    Împreună cu elevii clasei a V- a A,  și cu Doamna Leșe Nicoleta, la Atelierul de Icoane, am confecționat 60 de icoane cu Nașterea Domnului, spre a le dărui acestor oameni, care își vor petrece Crăciunul departe de casă.

   Icoanele au fost sfințite la ora de cateheză de părintele Florin Stan la Biserica „Înălțarea Domnului” și de părintele Nuțu Ivanciuc de la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” în prezența unui număr mare de copii și părinți.

  Duminică,după serbarea de la Biserică, o parte dintre icoane au fost cumpărate de credincioși și din donațiile primite am reușit să facem un mic dar pentru cei asistați social.

  Miercuri, împreună cu părintele Florin Stan și cu 26 de elevi din clasele V-VI, am adus colindul străbun, bucuria și zâmbetul pe fețele „gazdelor” care ne-au primit cu bucurie. Emoția întâlnirii, rugăciunea rostită împreună, poveștile de viață, trăirea acestor momente te înalță sufletește, te îndeamnă să fi mai bun, mai atent la viață, la modul în care privim suferința celui de lângă noi.

   Am simțit că prin prezența copiilor, prin generozitatea lor, prin dorința de a sta de vorbă și de a afla momente din viața „bunicilor” că am adus puțină bucurie în viața acestor oameni minunați, care pentru moment sunt într-o situație dificilă dar care nu sunt singuri și uitați.

 Am învățat încă odată că putem fi „oameni pentru oameni” prin colind, prin gesturi simple, printr-un cuvânt bun, prin simpla noastră prezență.

 

Prof. Mariana Pop

Coordonator pagină
Prof. Vaida Dorin

bottom of page